Stoney Broke

//Stoney Broke

Na de split van Eye-Witness in juli 1974, gingen gitaristen George VANDEGOOR en Alex MARUT op zoek naar nieuwe muzikanten. In augustus 1974 jamden wij in café YACK te Genk, Grotestraat met cafébaas Clarence AKKERMANS (gitaar) en Jean-Marie RAJEWSKI (drums), samen met een roodharige bassist. We speelden een paar covers van Kevin AYERS en STATUS QUO, maar het leidde niet tot de oprichting van een rockband.

In september 1974 repeteerde Alex MARUT een tiental sesssies met drummer MUTO en gitarist Danny LACH in de Hazelnootstraat, maar ook dat project strandde.

Alex MARUT vormde als zanger in het najaar van 1974, samen met Gaby RATAJZAK, bassist Sylvain CASIER (+) en drummer Alain uit Houthalen-Oost, enkele maanden met een klein eigen repertoire gerepeteerd en een cover van Fleetwood Mac in de kelder van het appartement van Sylvain te Genk, Pastoor Raeymaekersstraat.

In het voorjaar van 1975 vormde Alex MARUT en Gaby RATAJCZAK een nieuwe rockformatie, samen met gitarist George VANDEGOOR (+) en drummer Theo GROSSARD, allen Genkenaren. Het muzikaal programma werd samengesteld uit eigen uitgesponnen composities, die gebaseerd waren op het repertoire van de vorige band met Sylvain CASIER, aangeleverd door Gaby en Alex. Om het aantal nummers snel op peil te krijgen werd het repertoire uitgebreid met covers van Carlos SANTANA uit zijn periode na John McLAUGHLIN en een paar Rolling Stonesnummers. De repetities gingen door op zaterdagnamiddag in het stalletje bij Alex in de Boxbergstraat 86. Omdat er al twee gitaristen waren, nam Alex de basgitaar ter hand en samen met George nam hij ook de zang afwisselend voor zijn rekening.

Alex speelde destijds sinds de nazomer van 1974 leadgitaar bij het amusementsorkest Fools van keyboardspeler/zanger Danny KERKHOFS, ritmegitarist Gian-Mario MONACHESE en drummer Roland DE ROSSI.

Eind september 1975 werd Alex beroepsmilitair bij de Luchtmacht en kon daar als bassist aan de slag in de Band van het Vervolmakingscentrum van de basis Brustem. De repetities met Stoney Broke bleven gehandhaafd op zaterdag.

In maart 1976 trad Danny KERKHOFS toe tot Stoney Broke. Een optreden, samen met de Bilzense band SPUNK in café Green Town in Genk, was de try-out. Daarna speelde Stoney Broke nog een laatste concert op 25 juni 1976 in de feestzaal van het Koninklijk Atheneum te Genk in het voorprogramma van de Bilzense band WOMEGA.

De band splitte omdat Danny Kerhofs de band verliet om beroepsmilitair te worden en intern bleef tijdens zijn opleiding tot onderofficier.

Eigen composities : Delusion – Stoney broke – Chasing a rainbow – Your eyes

© Alex Marut Genk, 24 juli 2017

2018-02-19T20:09:47+00:00