Elliott Murphy @ George & The Bear Genk

/, Nieuws/Elliott Murphy @ George & The Bear Genk

Prachtig concertje van Mr. Murphy gisteren bij George & The Bear in Genk. Nadat we eerst de mooi dvd The Second Act Of Elliott Murphy ten zien kregen, met een overzicht van Murphy’s 45(!)-jarige carriere, en interviews met oa. Bruce Springsteen en Billy Joel, werden we ook nog vergast op een verrassend mooie live performance van Elliott. De New Yorkse Parijzenaar, die al op podia over heel de wereld stond, van New York, Tokyo en zowat in heel Europa, stond gisteren dus in Genk op de planken. Zowat 30 platen gemaakt, een 5-tal boeken (waaronder een mooie dichtbundel) geschreven, journalist geweest voor Rolling Stone, auteur van de liner notes op de legendarische live plaat van de Velvet Underground’s Live At Max’ Kansas City,… Een hele staat van dienst dus, en hij gaat onverdroten verder. In mei verschijnt zijn nieuwe plaat, hij wil nog meer boeken schrijven, hij wil zijn zoon Gaspard helpen lanceren in de muziekbusiness als producer en studio technicus.

En Elliott had er duidelijk zin in, bij George & The Bear, en legde nog maar eens zijn ziel en zaligheid in zijn mooie songs, met zijn prachtige warme stem en zijn fantastisch gitaarklank, en dit na meer dan 2500 (!) live optredens die hij – naar eigen zeggen – gedurende al die jaren al gaf. Zo had hij voor de gelegenheid geen setlist bij (of hij was ze vergeten) en spoorde het publiek aan om verzoeknummertjes te roepen. Wat prompt gebeurde, en wat maakte dat we toch ook een aantal songs te horen kregen, die hij niet meer zoveel live speelt, wat het natuurlijk extra interessant maakte.

Zo kregen we pareltjes al Sicily, Anastasia, Just Like Steve McQueen en Change Will Come te horen, allen vergezeld met sappige & grappige anekdotes. Want ook daarin is Mr. Murphy met zijn lange staat van dienst een ware meester, wat maakte dat er super relaxt sfeertje heerste bij George & The Bear, en er regelmatig hard gelachen werd, wat Elliott natuurlijk aanspoorde om er nog net iets beter (als dat al kon) tegen aan te gaan.

Ook echte klassiekers uit ‘Murphyland’ kwamen voorbij, zoals de opener Last Of The Rockstars (ra ra, over wie zou hetgaan?), Just A Story From America (inclusief Twist & Shout meezing-passage), Diamonds By The Yard, Come On Louann, en zijn grootste klassieker (en voor velen zijn mooiste song) On Elvis Presley’s Birthday, waarin hij vertelde over zijn jeugd & zijn vader, over Long Island in NY waar hij opgroeide, over Elvis Presley, over zijn favoriete schrijver F. Scott Fitzgerald,… Afin, all things ‘americana’ dus. Een concert om niet vlug te vergeten!

Ook de dag erna was Elliott nog in Genk en zat hij de hele dag in Studio Crescendo bij Pino Guarraci op samen met de Genkse band The Swish een cd (EP) op te nemen.

Wordt vervolgd dus, Het Elliott Murphy verhaal in Genk. Just a story from America, just a story from Genk!

Enkele live fragmenten:

  • On Elvis Presley’s Birthday – https://www.youtube.com/watch?v=BtilHHhXEoI  – Ongelofelijk mooi. Dit nummer blijft me ontroeren, ook na honderden keren…
  • Sicily – https://www.youtube.com/watch?v=SUqLHefTpn8 – Voor het nummer vertelde Elliott een leuke anekdote over het ‘Eerste Nationale Rockcongres in Taormina’ (Sicilië), waar hij de… enige rockartiest bleek te zijn! Met in de zaal allemaal Italiaanse 16-jarige meisjes, waarvan er eentje vroeg “Elliott, do you know Madonna?”. Elliott daarop: “No, I don’t know her personally”. En dan vertelde hij gisteren: “after that there were no more questions… it was the greatest moment in my life!” 😉
  • Anastasia  https://www.youtube.com/watch?v=ww9ESfXmwug – Een verzoeknummertje was dit.  Ik ken in België al minstens één persoon die zijn dochter naar dit nummer heeft genoemd, en haar toen ze 16 jaar was meenam naar een concert van de naamgever… ;-
  • Change Will Come – https://www.youtube.com/watch?v=0HVQdEpjkRI – Van de plaat met dezelfde titel uit 1988.
2017-04-02T13:18:14+00:00