Climax

Climax – You … I (1970)

Genkse band uit de sixties en seventies. Goeie single, ook de flipside Vancouver City!

*************************
Muzikanten: Giovanni Secci, Luciano Secci, Rosario Chiaverini, Tony Saltalamacchia, William Contrino (ook in Daily Life)

In 1969 werd de groep The Fonit omgevormd in Climax, en naar eigen zeggen, bestond de sterkte van Climax erin op een heel gedreven manier samen muziek te maken. Het genre dat ze speelden was rockmuziek, met ook een orgelist in de bezetting, en tevens maakten ze ook al gebruik van gitaarklank-vervorming.

Hun bekendste nummer van Climax was de eerste single Vancouver City uit 1969, geschreven naar aanleiding van een muziekwedstrijd. De componist was de indertijd redelijk bekende Kris Kritzinger (afkomstig uit Zuid-Afrika of Rhodesie). Vancouver City was werkelijk een prachtig nummer en had ook heel wat succes! …Vancouver City, here I come, Vancouver City, I am going home…
Verder werd Climax ook de begeleidingsgroep van Brian, een Australiër die in België woonde en die hier enkele hits had, waaronder Ponciana en Give And Take. De groepsnaam werd dus Brian & The Climax. Optredens bestonden uit een eerste deel door Climax, en daarna een tweede set door Brian & The Climax. Er werden nog steeds redelijk veel covers gespeeld, maar de nadruk lag steeds meer op rockmuziek, slows en tango’s werden veelal uit het repertoire geweerd.
In 1970 kreeg William Contrino een werkongeval en moest hij langdurig revalideren. Vancouver City werd opgenomen zonder hem, en hij werd vervangen door Fofo, een hele fijne kerel naar verluidt ; jammer genoeg heeft hij zich van het leven benomen.
Nadat Contrino hersteld was, waren de anderen zo goed op dreef dat ze hem niet meer nodig hadden. Dat leidde ertoe dat William Contrino de fantastische groep Daily Life oprichte, maar dat is een ander (en zeer interessant) verhaal.

De derde single van Climax was een knappe cover van Chuck Berry’s geweldige Roll Over Beethoven, waar de groep toch hun eigen stempel op drukte met meesterlijk gitaarwerk en de rauwe stem van Andy. Op de b-kant staat het eigen nummer I’m Still Searching, dat live al snel tot een publieksfavoriet uitgroeide en dikwijls opschudding veroorzaakte in de concertzaaltjes!
In totaal verschenen er van Climax 5 singles, maar geen lp. Sommige opnames werden in Munchen gemaakt, omdat ze daar werkten met de impressario Eddy Korsche. Er bestaan wel enkele nog oudere verzamelplaten waarop er ook nummers van Climax staan.

De groep heeft uitgebreide tournees gemaakt, oa. door Duitsland en Tsjechslovakije. Ze verbleven ook een maand in Italië voor tv-opnames en concerten. Hun eerste 2 plaatjes stonden daar dan ook wekenlang in de hitparade.

Ook zijn ze enkele keren op de Belgische tv geweest, in programma’s als Formule J op RTBF, Binnen en Buiten en Tienerklanken.

Climax krijgt in het boek Wit-lof from Belgium – Gust De Coster / Geert De Bruycker (BRT Uitgave 1990) in het 13e hoofdstuk ‘Welcome In Dallas’ een vermelding als voorbeeld van een Limburgse groep die commerciëel ook wat betekende met het nummer Vancouver City.

2018-03-05T11:30:41+00:00