Foottappers, The

/Foottappers, The
Foottappers, The
 
Leden
Etienne Foriers
Mike Gajewski
Stanley Gajewski
Vincenzo Giribuola
Genre
Beat, Blues, Covers, Pop, Psychedelic, Rock, Sixties
Stijl:

The Shadows, Beatles , Kinks, Rolling Stones

Actief
Foottappers, The was actiefst in de jaren 1960
Oprichting
1962
Ontbinding
1972

The Foottappers was een band uit de jaren zestig afkomstig uit Genk, opgericht door de toen 15 jarige Etienne Foriers. De inspiratie voor hun  bandnaam haalden ze uit een liedje van The Shadows, genaamd… The Foottapper !

Hun repertoire bestond voornamelijk uit eigen composities afgewisseld met covers. Hun muziek was in die eerste jaren sterk beïnvloed door de pop/rock scene van begin jaren zestig ( simpelweg Beat genoemd ); The Shadows, The Kinks, The Trogs, The Beatles. Gaandeweg werd hun sound iets meer rock getint onder invloed van bands als The Rolling Stones. Ook het psychedelisch kantje van Pink Floyd werd in hun muziek verwerkt.

The Foottappers liet zich door de jaren heen niet enkel muzikaal beïnvloeden door hun grote helden, ook kleding en imago werd telkens professioneel en speels aangepast. De band voelde steeds perfect de tijdsgeest aan en wist mee te evolueren. Dankzij  hun typische sound en vooral dankzij hun imago kregen ze terecht al snel het etiket van ‘de Belgische Beatles’ opgekleefd.

Het allereerste grote optreden van de toen zeer jonge  Foottappers vond plaats in de filmzaal de Victoria in de Vennestraat in Winterslag, waar later op die avond Will Tura  ook een optreden verzorgde.

De band trok reeds in een zeer vroeg stadium de aandacht van labelmanager Jules Nijs. Indertijd manager van Rocco Granata. Die wilde het talent van The Foottappers graag laten persen op een 45 toeren plaatje. De vlotte sound van The Foottappers sloeg snel aan bij het jonge publiek en trok de aandacht van de radiomakers. Maar ondanks het feit dat hun singles  Waw-Waw en Don’t You Cry mochten rekenen op een enorme airplay op de radio zowel in Belgie en Nederland, en uitstekende verkoopsresultaten kenden, werd het The Foottappers niet toegestaan op te treden in het programma Tienerklanken:  hun “haar was niet aangepast” aan de waarden en normen die toen gelden op de toenmalige BRT.

Door de ambiance die The Foottappers tijdens hun zaalconcerten wisten teweeg te brengen,  werden ze overspoeld door concertaanvragen tot ver buiten onze provinciegrenzen. The Foottappers mochten het  voorprogramma verzorgen van o.a. Pink Floyd, The Kinks, Status Quo, The Move. Memorabel en in het geheugen gegrift van vele aanwezigen,  was  het optreden op de “Beat -avond “ in Diepenbeek, waar Ferre Grignard de hoofdact verzorgde.

Het vaste huisadres waar de band zowat  wekelijks optrad was The Cavern (Genk), genoemd naar de gelijkaardige legendarische club in Liverpool waar The Beatles in de jaren zestig optraden.

Dit concertzaaltje/dancing werd, volledig naar analogie van de beroemde Liverpoolse club, ingericht in de kelder van een pand in de Hoefstadstraat in Winterslag. The Cavern werd geopend door Henri Foriers, de vader van Etienne. Wekelijks zakten veel jongeren vanuit de provincie af naar deze zaal,  om te kunnen fuiven in deze concertzaal ‘avant la lettre’ en vonden hier een uitlaatklep, dansend op de muziek van hun generatie.

The Foottappers ontstonden rond 1962,  na een indrukwekkende carrière besloten ze er mee op te houden in 1972. In november 2004 hielden ze nog een reünie in een uitverkochte zaal van De Muziek-o-droom.

Discografie
Big Freeze From Outer Space (Belgian Beat Garage Bands), V/A LP
Belgian Vaults Volume 1, Starman Records 2012, V/A LP
Waw Waw / Love is not a game, Single, Ring Records
Blue Boy / Don't Cry, Single, Ring Records

Video

2014-10-16T20:43:55+00:00