Fonit, The

/Fonit, The
Fonit, The
 
Leden
Francesco Secci
Giovanni Secci
Luciano Secci
Rosario Chiaverini
Tony Saltalamacchia
William Contrino
Genre
Amusementsorkest, Beat, Covers, Psychedelic, Rock
Stijl:

Covers van Joe Cocker, The Free, The Cream, The Shadows

Actief
Fonit, The was actiefst in de jaren 1960
Oprichting
1963
Ontbinding
1969

The Fonit

In de groep The Fonit waren de drie broers Secchi zowat de centrale figuren. De groep The Fonit werd in Genk (Zwartberg) in 1963 opgericht door het drietal : Giovanni Secci op basgitaar, Francesco Secci (die jammer enkele jaren geleden overleed) op drums en Luciano Secci op sologitaar. Tony Saltalamacchia speelde ritmegitaar (hij had ook nog bij The Spikes gespeeld en daarmee zelfs de single Jane opgenomen) en Rosario Chiaverini was de zanger. En een zekere Andy zong ook en schreef zelfs songs.

Nog daarvoor kende de band met de 3 broers onder de naam Bread Lights ook nog enkele andere bezettingen : eerst samen met Faris Antonio, en later samen met een zekere Frits Detmann (?) uit As en de zangeres Viviane (?).

Ter verduidelijking moeten we nog verder teruggaan in de tijd. In 1952 arriveerde de vader van de drie broers Secci in België vanuit Sardinië om hier in de steenkoolmijnen te komen werken. In 1954 keerde hij al terug naar Sardinië, doch in 1956 is hij definitief naar België gekomen.

Al snel werd duidelijk dat zijn 3 zonen aanleg hadden om muziek te maken. Op een dag bracht vader Secci een accordeon mee naar huis, en al heel snel leerden de broers dit instrument bespelen. Vader Secci werd een enthousiaste supporter en ook sponsor van de muzikale aktiviteiten van zijn kroost, en al snel hadden ze thuis een verzameling gitaren, versterkers, luidsprekers, een drumstel en een accordeon. Ook hadden ze een piano in huis, een radiotoestel en een stapel platen. Later was vader Secci ook de chauffeur voor het groepje van zijn zonen Tony & The Fonit.

Door de vele optredens, privé muzieklessen en repetities groeiden de 3 broers uit tot zeer goede muzikanten. Met The Fonit speelden ze tot 120 concerten per jaar, soms zelfs tot driemaal per week, en dat in heel Vlaanderen. Een concert bestond toen bijvoorbeeld uit 6 uur (!) spelen, waarin ze 2 boogies en 2 slows afwisselden (zoals dat toen in die tijd heette). Het vak leerden ze dus door op te treden als balorkest, ze speelden veel covers oa. van Joe Cocker, The Free,…Op sommige dagen speelden ze 3 concerten. Zo hebben onder andere nog in het voorprogramma van The Pebbles gespeeld en ze waren indertijd ook meermaals de begeleidingsgroep van Joe Harris en Zwarte Lola. Op die manier traden ze regelmatig op in de Lorca in Hasselt, een zaal die zowat een legende geworden is in het balorkesten-circuit.

Grappig is de anecdote dat als ze met de groep in West-Vlaanderen aankwamen, ze soms verwelkomd werden met de uitdrukking : “Ah, daar zijn de mannen van de jazz”, wat goed aangeeft hoe weinig muziek als rock & roll indertijd doorgedrongen was bij de gewone mensen.

Giovanni heeft zelfs nog met Will Tura opnames gemaakt als accordeonist, maar het is momenteel niet meer zo duidelijk bij welk liedje dat was (en dat proberen we nog na te vragen bij Leo Caerts).

In 1968 sloot de gitarist William Contrino zich aan bij de groep. Om beurt namen hij en Luciano de sologitaar voor hun rekening. Luciano nam bijvoorbeeld de nummers van Cream en The Shadiows voor zijn rekening en William die van Jimi Hendrix of ook de jazzy instrumentals. Ook werd er op sommige nummers gebruikt gemaakt van een Hohner-orgel, bijvoorbeeld You Keep Me Hanging On (een Supremes nummer door Vanilla Fudge gecoverd) of With A Little Help From My Friends van The Beatles in de versie van Joe Cocker. Toch was Climax voornamelijk een gitaargroep!

Rosario kreeg een ongeval en moest landurig revalideren waarna Heintje zich aandiende, die bij The Mummys had gespeeld (met Fofo en Lou Muzillo die even deel uitmaakte van de groep). Heintje paste perfect in de groep, die zich aan het vernieuwen was qua repertoire en grote voorbeelden waren oa. alvast Cream, Jimi Hendrix, Vanilla Fudge, etc…

In 1969 werd de groep The Fonit omgevormd in Climax
Nota : Op de laatste foto van The Fonit staat niemand minder dan Tony Sheridan van jawel The Beatles.

Tekst : Marc Vos
Info: Giovanni Secci

2019-11-22T17:42:26+00:00