Eye-Witness

/Eye-Witness
Eye-Witness
 
Leden
Alex Marut
Eric Braes
Georges Vandegoor
Stephan Bruninx
Genre
Rock
Actief
Eye-Witness was actiefst in de jaren 1970
Oprichting
1973
Ontbinding
1974


In oktober 1973 ontmoette ik Alex MARUT, op de RHITO te Hasselt, mijn oude schoolvriend en leeftijdgenoot Stephan BRUNINX uit Hasselt. Wij praatten over onze gezamenlijke muziekinteresses : Stephan was beginnend drummer en ik gitarist.
Een vriend van Stephan uit Sint-Lambrechts-Herk, Eric BRAES, een bassist in spe, had een repetitieruimte en zij jamden tesamen. Al op de eerste repetitie bracht aan het licht dat wij een eigen rockrepertoire zouden kunnen brengen, rocknummers met een riff die ik thuis schreef.
Daarna verving Eric zijn tot bas geïmproviseerde gitaar van Concordia door een echte Eko basgitaar en konden we beginnen te denken aan de afwerking van de eerste drie nummers : Midnight Train, Eyes of Wisdom en Queen of the Night. Ikzelf speelde op een Burns shortscale jazzguitar met een 100 Watt Dynacord versterker en als enige attribuut een Concordia Mail wahwahpedaal. Bij de eerste nummers zorgde ik voor de zang.
In november 1973 kregen we een uitnodiging van Jeugdhuis Knots uit Gruitrode om daar op een avond te komen optreden. Het laaiend enthousiaste publiek noopte ons om het programma van drie nummers te herhalen. Die avond werd verder gevuld met een drumdemonstratie van de leider van de jeugdclub. Wij leenden voor de gelegenheid een basversterker van Jaak DRIES, een bassist uit Vlakveld, Genk. Later schafte Erik zich een eigen basversterker aan.
In december 1973 hadden we een advertentie geplaatst in de Humo op de TTT-bladzijden om een echte zanger/gitarist aan te trekken. Er solliciteerden twee mannen, de ene een Shadowsgitarist en de andere was een rockgitarist, genaamd George VANDEGOOR uit de Vennestraat in Genk, die een opvallende witte Burns Baldwin gitaar bespeelde met enige flair, omdat hij al in enkele amusementsorkesten in Lommel had gespeeld.
Met hem zijn we verder gegaan en we vulden ons repertoire aan met een tiental eigen composities, die wij wekelijks op zaterdagnamiddag repeteerden in Sint-Lambrechts-Herk. Later ruilde George zijn Baldwin gitaar in voor een nog meer opvallend oranje semi-akoestische Gretsch, voorzien van een Chet Atkins signature.
In het voorjaar van 1974 hielden wij een try-out in de tuin van onze repetitieplaats voor een publiek van vrienden en bekenden. We waren klaar voor een eerste optreden.
Op 28 juni 1974 stonden we op het podium van Jeugdhuis Knots in Gruitrode voor een rockshow van twee uur.
In juli 1974 werden we geselecteerd op het vrij podium van Jazz Bilzen. De winnende band mocht op het groot podium spelen van Jazz Bilzen in augustus 1974. Wij waren niet de winnaars en bovendien hielden we hieraan geen foto’s over als herinnering, omdat de vader van Stephan had vergeten een filmrolletje in zijn fototoestel te steken en dit niet had opgemerkt.
In de zomervakantie besloten we in deze constellatie niet meer verder te spelen.
Maar regelmatig zijn er reünies met alle leden, laatst in oktober 2013 te Hasselt.
Alex en George, de twee Genkse leden, zijn verder blijven samenspelen in rockbands te Genk.

© Alex MARUT

Genk, 26 maart 2014

Discografie
CD Demo: Eigen beheer
2017-07-26T08:52:10+00:00