Coats, The

/Coats, The
Coats, The
 
Leden
Boes van der Houven
Henioe Glowacki
Luc Dubois
Ludo Cleiren
Pino Conte
Genre
Beat, Blues, Psychedelic, Rock
Stijl:

beatmuziek , rockmuziek, sixties rock, modrock
Invloeden : Early Kinks, Rolling Stones, Small Faces, Bee Gees
Q65

Actief
Coats, The was actiefst in de jaren 1960
Oprichting
1964
Ontbinding
1968

Het was begin jaren zestig dat Luc Dubois enkele vrienden uitnodigde bij zijn thuis om een bandje te starten. Het was een muzikaal tijdperk dat in België nog voornamelijk overheerst werd door rock & roll en twist.

Deze prille versie van The Coats was sterk onder de indruk van de muziek die toen gemaakt werd, nl. beatmuziek en modrock, muziekgenres die op dat moment vanuit Engeland en Amerika kwamen overgewaaid naar het Europese vastenland. Aanhangers van deze muziek werden dikwijls als Mods omschreven, ook al door hun kleurrijke opvallende kleding en de eerste pogingen om langere haren te dragen .Zoals de meeste bands coverden ze muziek die hun nauw aan het hart lag en die paste bij het imago van jonge gasten die toen vrij en rebels wilden zijn.

Hun zelf geschreven songs waren te omschrijven als beat of sixtiesrock of modrock.

Tevens speelden ze veel covers van bands als The Kinks, The Rolling Stones, The Beatles, The Bee Gees, Q65 en hun grote helden, de (vroege) Small Faces. Straf eigenlijk, want een aantal jaren later mochten ze het voorprogramma verzorgen van hun idolen The Small Faces!

De bezetting van The Coats was als volgt :

· Henioe Glowacki : Zang

· Boes van der Houven : Drum

· Ludo Cleiren : Bas + Zang (schreef teksten + muziek)

· Luc Dubois. : Gitaar (oprichter en schreef muziek)

· Pino Conte : Sologitaar +(Blok)fluit

De groep splitte zoals zovele groepjes in die tijd ! Na het verdwijnen van Boes en Henioe , bedachten Luc en Ludo de nieuwe groepsnaam “Daily Life “. Ludo Cleiren werd nadien ook vervangen omwille van zijn legerdienst . Daily Life werd een erg succesrijke groep onder impuls van manager Bob Kusters met in het begin nog twee Coats leden, Pino Conte en Luc Dubois, maar dat is een ander verhaal.

Eén van de hoogtepunten van The Coats was misschien wel hun concert in het voorprogramma van The Small Faces (!), die vervanger waren van Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich in Diepenbeek in 1967. De organisatoren Ovide en Poll had in eerste instantie deze hitgroep als headliner op de affiche geplaatst. Op een bepaald moment kwam er een telefoontje van het management met de melding dat Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich. wegens omstandigheden niet kon optreden, en de toen nog redelijk onbekende The Small Faces werden voorgesteld als vervanging.

Maar het gelukkige toeval wilde dat net op dat moment de Small Faces een enorme hit op de radio hadden “ Lazy Sunday Afternoon “ en het gevolg was een bomvolle zaal! Absoluut een leuke herinnering, vertelde Ludo Cleiren. The Small Faces hadden een installatie bij die nog nooit eerder gezien was in België en speelden eerlijk gezegd een veel te luid concert. Naderhand hebben wij ,The Coats backstage, in de kleedkamer onder het podium, nog pinten kunnen pakken met Ron Wood (Rolling Stones), niets wereldschokkends naar eigen zeggen, maar toch wel een herinnering waar wij graag nog eens aan terugdenken !

In 1967 werden The Coats met het eigen nummer “Na Na Lee” als laureaat geselecteerd om deel te nemen aan de finale van Ontdek De Ster in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen .Een muzikale talentenjacht op de Vlaamse openbare televisie (BRT), die liep van 1955 (de beginperiode van de televisie in Vlaanderen) tot het midden van de jaren 1970. BRT was in die tijd de enige Vlaamse zender en letterlijk gans Vlaanderen zat toen voor de buis om deze wedstrijd te volgen. Het programma werd onder andere gepresenteerd door Tony Corsari en het orkest van Francis Bay zorgde voor de muzikale begeleiding. The Coats werden live uitgezonden ,maar in die tijd wisten de geluidsmensen alleen dat ze een kruisje op de vloer moesten tekenen waar de groepsleden moesten gaan staan. Van de ruwe live klanken van een beatgroep hadden ze toen nog geen kaas gegeten ! Johan Verminnen werd dat jaar ,terecht zoals later zou blijken, de grote winnaar.

Via een wedstrijd die ze wonnen, zijn ze indertijd ook op het hoofdpodium beland van het Jazz Bilzen Festival in 1967. Het was voor the Coats een ongelooflijk groot podium, met huizenhoge DAVOLI versterkers. De muzikanten stonden zo ongeveer een twintigtal meter van elkaar verwijderd .Geen mens vertelde waar we konden inpluggen vertelt Ludo Cleiren. Een P.A. kende men toen nog niet . Het was zeker een spannend avontuur, maar wel een waar de groepsleden nog met gemengde gevoelens naar terugkijken.

Op 19.11.1967 traden The Coats met veel bijval en succes op ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het jeugdcentrum in de Molenstraat (hier bestaat nog een krantenartikel over uit Het Belang Van Limburg).

Tevens speelden ze ook ooit in het voorprogramma van Ferre Grignard, The Pebbles en Boudewijn De Groot. Als dat geen mooi lijstje is!

Jammer genoeg bestaan er geen opnames of beeldmateriaal van “ NaNaLee “ , hun succesnummertje . Het had volgens The Coats echt wel een klein hitje kunnen zijn ! De band had een paar jaren geleden wel nog een kleine reünie in de zaal op Rooierheide in Diepenbeek . Ze zijn nog steeds, na al die jaren, dikke vrienden van elkaar !

Info: Ludo Cleiren.

 

Pers & Media

2017-07-20T18:23:11+00:00