Birset, Freddy

/Birset, Freddy
Birset, Freddy
 
Leden
Genre
Amusementsorkest, Franstalig chanson, Jazz
Actief
Birset, Freddy was actiefst in de jaren 1960, 1970, 1980, 1990, 2000, 2010

Freddy Birset werd geboren in Genk in 1948 en begon zijn muzikale carriere in een balorkest dat Rocco Granata begeleidde. In de jaren zeventig leerde Freddy ook jazz kennen en dat was echt wel zijn ding. Zijn eerste groep heette het Quintet Internationale, en het repertoire van het jazzorkest bestond voornamelijk uit covers.

Vanaf de jaren tachtig legde hij zich toe op het repertoire van het Franse chanson en vanaf 1995 werd hij beroepsmuzikant. Freddy heeft zelf een 50-tal liedjes geschreven, waaronder pareltjes als Donne-Moi Ta Main, Le Clochard en La Vie Ca Ira. Bovendien is Freddy gezegend met een warme en doorleefde stem. Zijn grote invloeden zijn de grote namen van het Frans chanson : Jacues Brel, George Brassens en Leo Ferré.

Een cruciale rol in de Genkse muziekwereld was weggelegd voor muziekcafé Het Hikske, dat werd opgestart door Freddy Birset. Tot viermaal per weken werden er concertjes georganiseerd, zowel rock, jazz, blues als Frans chanson. Veel Genkenaren hebben nog veel mooie herinneringen aan die muziekavonden in Het Hikske.

En natuurlijk is het zo dat de cafébaas dikwijls de sfeer en de goeie gang van zaken bepaalt. In die zin is het opmerkelijk dat het Hikske lange tijd door muzikanten is uitgebaat, eerst Freddy Birset en daana Jos Van Hengel (Bascule Band). De avonden en nachten gevuld met goeie live muziek waren dan ook zeer talrijk en duurden dikwijls tot in de vroege uurtjes.

Ook heeft Freddy een tijd het Café Chantant op de Weg Naar As uitgebaat. En daar kwamen ook nogal eens bekende artiesten langs, die op het bluesfestival in Peer optraden en logeerden in het hotel aan de Molenvijver. Zo heeft de bekende jazzmuzikant Georgie er ooit nog opgetreden!

In 1982 was Freddy Bierset medeoprichter van het festival Swingin’ Genk, de voorloper van het huidige Genk On Stage. Zo wisten ze de steun van de Genkse horeca voor zich te winnen en het festival werd een geweldig succes, en dat is zo gebleven tot op de dag van vandaag.

In 1995 werd Piet Roelen manager van Birset en dat bracht grote veranderingen teweeg, want Roelen had immers ook Helmut Lotti onder zijn vleugels. In 2003 werden zowel de single Et Maintenant/What Now My Love , een duet met Helmut Lotti, als het album Souvenirs de France hele grote hits. Uiteindelijk leidde dit tot een grote toernee van maar liefst 204 concerten samen met Helmut Lotti, en dit door zowat heel Europa en zelfs Canada!

De bluesstad Chicago bekleedt ook een speciale plaats in Freddy’s leven. Ooit ontmoette hij er de grote blueszanger Buddy Guy in diens eigen muziekclub! Ook heeft Freddy zijn huidige vrouw in Chicago leren kennen.

Een plaats waar Freddy zich ook echt thuis voelt is zijn kelderstudio, waar hij veel van zijn tijd doorbrengt met componeren, teksten schrijven en opnames maken.

Ook is hij momenteel bezig met het schrijven van nieuwe nummers en werkt hij aan een nieuw project, France Meets USA, samen met Johnny Joris.

Freddy heeft in zijn loopbaan wel al platen opgenomen, en een mooie dwarsdoorsnede van zijn oeuvre staat op de cd Chansons à la carte XXL, een cd + live dvd opgenomen in Antwerpen in 2008.

Tekst : Marc Vos

2017-05-24T12:08:28+00:00