Art. 561

/Art. 561
Art. 561
 
Leden
Alex Marut
Corinne Beerts
Johan Smeets
Johan Tomsin
Johan Vandenhoudt
Michelle Vanherf
Patrick Ferdyn
Stefan Deckers
Genre
Covers, Rock
Actief
Art. 561 was actiefst in de jaren 1990, 2000
Oprichting
1997
Ontbinding
2001


Op 8 november 1997 traden de muzikanten van de gelegenheidsformatie Art 561 voor de eerste keer op in het Ritmo Center te Hasselt als coverband. De helft van de leden waren politieambtenaren, werkzaam bij de stedelijke politie van Hasselt en eentje bij de gemeentepolitie van Zonhoven (Stefan), waaronder : Michelle Vanherf (zang) en Johan Smeets (basgitaar), Stefan Deckers (zang en akoestische gitaar) en Johan Vandenhoudt (begeleidingsgitaar). Deze laatste was ook begeleidingsgitarist bij de Hasseltse bluesband Blueson. Voor hen die niet vertrouwd zijn met het Belgisch Strafwetboek; art. 561 van dit straf wetboek bestraft het nachtgerucht.
In juni 1998 adverteerden de leden van Art 561 dat ze muzikale collega’s zochten, omdat de keyboardspeler Erik Clabots had laten verstaan dat hij de band zou verlaten en dat er geen leadgitarist voorhanden was.
Alex Marut, commissaris bij de stedelijke politie van Genk, solliciteerde als gitarist en kwam op donderdag 25 juni 1998 naar het repetitielokaal van Art 561 dat gelegen was in Termolen (Zonhoven) bij Johan Vandenhoudt. In zijn opnamestudio had hij een geluidsopname van het optreden van Art 561 gemixt en op muziekcassette gezet. Het repertoire van Art 561 bestond toen uit Klassieke blues- en rocksongs en meezingertjes.
Op dat ogenblik speelde Alex al gitaar in een rockband in Genk, genaamd Alto, waarin vier mannelijke muzikanten en een dame op bas een eigen rockrepertoire hadden opgebouwd. Alex waagde een poging om in de coverband Art 561 de leadguitar voor zijn rekening te nemen met een vernieuwd repertoire, gericht op de leadzangeres Michelle. Na een paar sessies in de repetitieruimte van Johan Vandenhoudt in Termolen, kon de groep rond leading lady en zangeres Michelle Vanherf, zich vinden in een nieuw repertoire, waarbij we recente rocknummers zouden brengen. Johan Vandenhoudt haakte in dit stadium af als begeleidingsgitarist en besloot enkel nog bij Blueson te spelen.
Vanaf 11 augustus 1998 werden de wekelijkse repetities op dinsdagavond gehouden in het huis van Johan Tomsin te Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt). De formatie zag er aanvankelijk uit als volgt : Stefan Deckers (begeleidingsgitarist), Alex Marut (leadgitarist), Johan Smeets (zang en basgitarist), Johan Tomsin (drummer) en Michelle Vanherf (zang en tamboerijn). Zowel Stefan Deckers als Johan Smeets waren beginnelingen, maar hadden veel aanleg en al doende werden de nieuwe songs aangeleerd. Na de zomervakantie werd aan het startrepertoire gewerkt, waarbij Engelstalige hitnummers van vrouwelijke vertolkers, zoals : Alanis Morissette, Alannah Myles, Melissa Etheridge, Anouk, Ilse Delange en Shania Twain, met Michelle Vanherf aan de microfoon de revue passeerden. Ook recente hits van enkele mannelijke vertolkers, zoals : Rowan Keating, Liquido, Eagle Eye Cherry en The Scabs werden op het programma gezet, gezongen door Stefan Deckers en Johan Smeets.
Op 23 december 1998 hield Art 561 een try-out voor een lege zaal van de dansclub van de VTB te Genk, waar Michelle Vanherf les gaf aan kinderen in vrij dansen. De enige criticus in
de zaal was Olivier – de 17-jarige zoon van Alex – die drummer was bij de metalband Last Funeral uit Diepenbeek. Dat een lege zaal niet bevorderlijk is voor een goede akoestiek, was een eerste conclusie en dat er nog hard moest gewerkt worden aan de afwerking was een tweede.
In januari 1999 kwam Patrick Ferdyn, eveneens politieagent te Genk en leadzanger van onze band Alto, nog een bijdrage leveren met akoestische gitaar, maar na een paar repetities haakte hij af om enkel bezig te kunnen zijn met de rockband Alto.
In maart 1999 kregen wij een vrij podium te Hasselt in het Hooghuis, om twee nummers te spelen op de muziekinstallatie van de vaste huisband.
Een eerste live optreden vond plaats op 30 april 1999 in het jeugdhuis TNT te Genk, Melberg, als supportact van de ondertussen van naam veranderde rockband Altofobia. Een tweede optreden vond plaats op 7 augustus 1999 in de kantine van het vliegveld van Kiewit, samen met Alto. Ludo Teska, destijds bassist van de Genkse metalband Bottom’s Dream (later Shades of Grey), werd van dan af onze vaste geluidstechnicus.
Op 18 september 1999 werden Art 561 en Altofobia in extremis verzocht om op te treden voor de Chiro in de ruime sportzaal te Opitter, omdat de geplande band had afgezegd. Een prima geluidsinstallatie en podium, maar te weinig publiek. Enkel de podiumervaring werd hierdoor ervaren als een betere repetitie.
In september 1999 werd Corinne Beerts, keyboardspeler uit Riemst, aanbevolen door haar nicht Michelle Vanherf. Zij trad als ‘burger’ toe tot het cenakel van de politieband Art 561, waardoor het repertoire rijker werd met nieuwe nummers uit de hitparade, zoals hits van o.a. : Texas, Madonna, Beth Hart, Kristin Hersh, The Cardigans, No Doubt en Des’ree …
In oktober 1999 kregen wij in de repetitieruimte te Sint-Lambrechts-Herk bezoek van TV Limburg. Reporter Johnny Put maakte een fotoreportage van Art 561 en die werd kort daarna uitgezonden op Telekrant Regionaal.
Op 13 november 1999, genietend van de laatste warme herfstdagen, verlegden wij ons werkterrein verder naar de Belgische kust. In Nieuwpoort waren we uitgenodigd door herbergier Manu, afkomstig uit Genk, om een zaterdagavondshow te verzorgen in de Brasserie Promenade voor een publiek van tevreden Nieuwpoortse middenstanders. Het repertoire was ondertussen aangegroeid tot 36 nummers of drie volwaardige sets.
Johan Tomsin werd eveneens drummer bij de rockband Altofobia (voormalig Alto) waarvan de leden in jeugdhuis TNT te Genk, Melberg repeteerden.
Op een stralende lentedag van 16 april 2000 stond Art 561 op het namiddagprogramma van de voorjaarskermis van Sledderlo te Genk.
Op 23 juni 2000 tijdens Swing’ in Genk een optreden van drie sets in een volle café De Halte aan de Stationsstraat in Genk.
Op zondag 23 juli 2000 werd Art 561 geprogrammeerd door de stad Genk om een drie sets durend concert te geven op de rode kiosk aan de Grote Markt tijdens de zondagsmarkt.
Op zondagavond 27 augustus 2000 nogmaals te gast bij Manu aan zee bij de feesten in Nieuwpoort-Bad.
Op 30 september 2000 stond Art 561 ’s avonds op de planken in het oude mijngebouw van Waterschei te Genk, waar een jaarlijks volksfeest doorging. Als opwarmer begeleidden we Patrick Ferdyn, die destijds ‘de zingende wijkagent’ werd genoemd.
Een highlight voor Art 561 vond op 11 november 2000 plaats toen de band als hoofdattractie optrad op het jaarlijkse Galabal van Politie Hasselt, een kritisch publiek dat onze muziek toch wel kon smaken.
In maart 2001 trad Art 561 op in de sportzaal te Zolder om een jeugdsportfeest te begeleiden.
Het sluitstuk van Art 561 kwam in 2001, niet door de politiehervorming en de formatie van de politiezones GAOZ en HAZODI, maar door de eerste zwangerschap van Michelle Vanherf. Art 561 trad op zaternamiddag 21 april 2001 een laatste keer op in zaal Elckerlyc te Sint-Lambrechts-Herk, in het voorprogramma van de Hasseltse coverband La Grange.
De repetities werden daarna opgeschort en Art 561 werd voorlopig, kort daarna zelfs definitief, ontbonden. Enkele video-opnames kunnen dit nog getuigen.
© Alex Marut Genk, 1 augustus 2017

2017-08-15T10:12:02+00:00